17 Mayıs 2013 Cuma

Tavuk Çorba Tarifi

MALZEMELER

3 adet tavuk baget ya da 3 bagetteki tavuk eti kadar olacak biçimde kemikli tavuk.
1 çay bardağı tel şehriye.
1 çorba kaşığı tuz
1,5 litre su

Çorbanın terbiyesi için;

1 adet limon
1 adet yumurta
1 kase kadar yoğurt
2 çorba kaşığı un

Üzerine;

Tereyağı

HAZIRLANIŞI

Tavuk bagetleri ya da kemikli tavuğu 1,5 litre kadar suda haşlıyoruz. Kemikli tavuk olması önemli çünkü kemik de suyunu bırakarak çorbaya ayrıca lezzet katacaktır. Tavuk etinin tuzunu erken almasını istiyorsak tuzlu suda haşlamanızı öneririm. Üstelik tuzlu suda haşlamak suyun kaynama noktasını yukarıda tutacağından daha verimli bir işlem de yapmış oluruz. Tavuklar haşlandıktan sonra su ve tavukları ayıralım. Suyu ayrı bir kaba alıp soğumasını beklerken bir yandan da haşlanmış olan tavukları kemiklerinden ayırma işlemine başlayabiliriz. Kemiklerinden sıyırılan tavuk parçalarını küçük küçük didiklememiz gerekiyor.

Terbiye işlemi için ise şu işlemi yapmamız gerekiyor. Tencereye biraz önce ayırarak soğumaya bıraktığımız tavuk suyunu alıyoruz. Üzerine 1 kase yoğurdu ilave ediyoruz. Ardından 1 adet limonun suyunu yoğurt ve tavuk suyu karışımına ekliyoruz. 2 çorba kadar unu da ekledikten sonra ocakta ateşte çırpma teliyle karıştırmaya başlıyoruz. Çırpma işlemi sürerken istediğiniz duruluk için(kimisi fazla sulu kimisi ise çok daha duru tercih edebilir) sıcak su ilave edebiliriz. Bu işlemi yaparken sürekli karıştırmanızı tavsiye ederim. Malum artık günümüzde yoğurtlar oldukça kalitesiz ve süt tozundan. Yoğurt yemek yaparken kolaylıkla kesilebiliyor. Kaynama başlayınca didiklediğimiz tavuk parçalarını tencereye atıyoruz. Kaynama devam ederken tel şehriyelerimizi de ilave edip çorbamızı pişmeye bırakıyoruz. Tel şehriye eklendikten sonra çırpmaya gerek yok. Ara sıra kontrol etmek, dibinin tutmasını engellemek için hafif karıştırmak yeterli. Şehriyemiz yaklaşık 5-6 dk içinde pişecektir ve çorbanın kıvamı da ortaya çıkacaktır. Çorba kıvamını bulduktan sonra ocağın altını kapatabiliriz ve servise hazırlayabiliriz.

Ayırdığımız tereyağını küçük bir tavada eritip, çorbayı servis ederken üzerine gezdirebiliriz. Dilerseniz tereyağını salça ki ağız tadınıza göre acı salça da olabilir kavurabilirsiniz.Damak tadınıza göre çorbanızı servis ederken nane de ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder